петак, 16. новембар 2018.

♡ Међународни дан толеранције ♡

Унескова дефиниција толеранције гласи:
„Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим и светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи...

Данас се слави уважавање и поштовање различитости међу децом и међу одраслима.
Толерантни требамо бити сваког дана. Пробајте, није тешко:
* Поштујте свога друга/другарицу иако сте различити и не слажете се у свему
* Уважи мишљење других
* Прихвати добар предлог
* Не дозволи ни себи ни другима да из игре искључе некога само зато што не изгледа као ви, не пева као ви, не може да трчи брзо као ви, не воли фудбал, зато што не зна математику или је зна боље од свих, ... и много других безвезних разлога.

Али, не заборави и ово:
* Толеранција не значи да све мора да буде како ви хоћете
* Толеранција не значи да је све свима дозвољено, већ да сви имају иста права
* Толеранција се учи,једнако као што сте учили да се јавите комшији,да сложите своје ствари...
                              
Толеранција је постала веома важан и неопходан услов успешног и здравoг развоја, не само појединца, него и друштва у целини. С обзиром да су у нашем друштву, још увек, у великој мери присутне нетолеранција, дискриминација и предрасуде према свему што је различито, желели смо да укажемо да је знање основно оруђе у борби против предрасуда и тежњи ка толерантнијем друштву, као и нашем личном развоју.

                             

Наша школа обележила је 16. новембар “Дан толеранције” активностима Тима за превенцију дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, Вршњачког тима и Ђачког парламента.
На првом часу у свим одељењима прочитан је текст о значењу и значају толеранције и указана потреба на једнакост и равноправност. Урађена је пано презентација на тему толеранције у холу школе, Вршњачки тим је украсио пано, припремио и поделио ученицима и наставницима цедуљице са порукама толеранције, док је Ђачки парламент на исту тему припремио зидне новине.
Наставници су тог дана на својим часовима истицали значај толеранције и идеју толеранције “провлачили” кроз своје наставне јединице.
Координатори свих тимова успешном сарадњом обележили су овај дан на пригодан начин.

                                           

                                 

                               

Нема коментара:

Постави коментар