петак, 5. април 2019.

„ Интервју са експертима“

У оквиру пројекта Професионална орјентација

Професионална орјентација се већ дужи низ година спроводи у нашој школи кроз часове Одељењске заједнице. Ученицима се у види јако занимљивих радионица помаже у избору будућег занимања.




Једном таквом часу у петак,   5.04.2019. године присуствовали су родитељи ученика нашег одељења који су пристали да нам причају о својим занимањима.
Гости су нам били:
 Наташа Стаматовић- медицинска сестра (акушер), стално запослена у Дому здравља у Баточини
Берислав Радовановић- инструктор вожње, власник ауто-школе у Баточини
Чедомир Вукићевић- припадник жандармерије у пензији
Сва три занимања су из различитих области рада, Здравство, Васпитање и образовање и Економија , право и администрација.









После поздрављања и представљања гостију ученици су попуњавали радни лист  „ За шта сам заинтересован“ који је требало да их подстакне на размишњаље о сопственим интересовањима( мода, рад у башти, рад у покрету, рад са животињама, сликање, рекламе . . . ). Након тога је свако од гостију  описао своје занимање, предности и мане бављења тим послом, причали су нам о свом школовању, напредовању на послу, карактерним, физичким и интелектуалним захтевима свог посла, о свом радном месту, о радном времену, чак смо имали и демонстрацију како помоћи пацијенту који се дави.



Ученици су након излагања сваког од њих постављали питања и наградили сваку причу аплаузом. Њихово понашање је одавало утисак да су јако заинтересовани за одабир будућег занимања јер су са пуном пажњом слушали присутне. Циљ је и био да се покрену као би почели  да размишљају чиме би волели да се баве.
Закључак свих нас је био да је одговорност на послу јако битна као и љубав према одређеној струци. Поштовање колега и пожртвованост су такође кључни за ове  професије. И наравно истакли смо вредност знања које стичу кроз образовање.


Знање нас чини великим !
На следећем часу Одељењске заједнице ученици ће попуњавати радни лист  „ Установи своје таленте и способности“ чиме ћемо заокружити ову причу и покушати да успоставимо равнотежу између жеља и могућности.





Одељењски старешина 7/3
Валентина Радевић

Нема коментара:

Постави коментар